Pensum

Last ned graderingspensum

Her er noen enkle filmer som viser pensum;
basic, kata og renraku

10 kyu

9 kyu

8 kyu

7 kyu

6 kyu

5 kyu

4 kyu

3 kyu

DOJO-ETIKETTE

 1. «Osu». Ordet brukes som en måte å vise respekt både for hverandre og dojoen. Alle svartbelter skal tituleres med «Osu Senpai» (event Sensei eller Shihan) i dojoen.
 1. Dojoen er et sted hvor vi utøver karate og skal behandles med respekt, derfor skal elevene ikke bære noen form for hodeplagg og heller ikke anvende upassende språk. Bruk av fottøy er heller ikke tillatt i dojoen uten tillatelse fra instruktør.
 1. Når man kommer inn, eller skal forlate dojoen, skal man hilse og si «Osu» for å vise respekt for treningen i dojoen. Ansiktet skal alltid være vendt mot dojoen. Hendene skal være tomme og knyttet under hilsen. Kamputstyr, bager etc. settes på gulvet.
 1. Kommer man for sent til undervisningen skal man gå inn og sette seg i «Seiza», med ryggen mot gruppen og vente. Øynene skal være lukket i «Mokuso». Når det blir gitt tillatelse til å delta skal man forbli i «Seiza» og hilse med et kraftig «Osu» og kom deretter raskt på plass bakerst i klassen. Pass på å ikke passere foran de andre elevene som trener.
 1. Elevene bør være nøye med den personlige hygienen og holde treningsutstyret (gi, beskyttelser, hansker etc.) rent og luktfritt, og oppmuntre de andre til å gjøre det samme. Gien skal alltid være ren og hvit. Kyokushins offisielle logo skal man bære på venstre side av gien og IFKs logo på høyre side. Rifter og hull i gien må repareres straks. Å bære skittent utstyr og gi er tegn på dovenskap, og viser mangel på respekt for dojoen og de andre elevene.
 1. Elevene skal ikke forlate undervisningen uten å ha fått tillatelse til dette. Dersom noe uforutsett skulle oppstå og man må forlate rommet, skal dette gjøres på en respektfull måte og forklares for instruktøren så snart som mulig.
 1. For å hindre mulig skader under treningen skal elevene ikke bære smykker, armbåndsur eller andre gjenstander. Briller er tillatt, men under kumite (fri kamp) er det sterkt anbefalt at de fjernes.
 1. Ved anledninger der man skal håndhilse på hverandre skal man bruke begge hendene og si «Osu». Dette for å vise tillitt og ydmykhet.
 1. Elevene skal svare på spørsmål fra instruktørene med et kraftig «Osu» og utføre ordre.
 1. Noen ganger vil elevene få tillatelse til å innta hvilestilling i løpet av undervisningen, dvs. å gå fra den formelle «Seiza-posisjonen» og sette seg i «Anza»-posisjon (med benene i kryss). Mens man sitter slik skal man unngå å bevege seg, prate eller på annen måte forstyrre undervisningen.
 1. Alle elevene plikter å hjelpe til med opprydning av dojoen etter at undervisningen er slutt. Dojoen skal være et sted elevene setter pris på og verner om.
 1. Elevene skal respektere det kameratskapet de har sammen i dojoen. Man skal ikke undergrave Kyokushin karates sanne vei med upassende, usportslig og ondsinnet oppførsel. Man skal heller ikke la negative følelser få innflytelse på utøvingen av fri kamp, slik at faren for skader øker.
 1. Alle medlemmer skal holde seg unna sladder og negative kommentarer rettet mot sine medelever, andre klubber og andre typer kampsport.
 1. Elever som ønsker å besøke andre klubber må utvise den høyeste respekt, ydmykhet og høflighet overfor instruktør og medlemmer.
 1. Både i og utfor dojoen skal alle elever opptre på en måte som ikke skader omdømmet til Kyokushin karate. Teknikker man har tilegnet seg via trening, skal kun brukes i nødsfall ved selvforsvar.
 1. Til daglig skal elevene opptre høflig og fornuftig. Man skal utvise forsiktighet og beskjedenhet, vise god forstand og dømmekraft og ha en moralsk fremferd i alle sine handlinger. Man skal alltid ha Kyokushins ånd i tankene: «Senket hode (beskjedenhet), øynene hevet (ambisiøst), reservert i talemåte (høvelig språkbruk) og godt hjertelag (være høflig og vise respekt). Du skal behandle andre med vennlighet. Utgangspunktet er å ære de eldre (tjen dine foreldre vel).
 1. Hvis treneren må stadig avbryte treningen for å snakke til person som ikke hører etter kan han si til vedkommende at han må sitte i Seiza eller må gjøre noen styrke øvelser.

TRENING
Karatetrening er ensbetydende med utallige repetisjoner. Noen snarvei utenom dette finnes ikke. Den sanne og dype forståelse av karate er et resultat av trening, og kommer med årene for de som målbevisst går inn for å lære. Alle karateutøverne anbefales å tilegne seg mest mulig kunnskaper om karate, både når det gjelder teori og praksis. Skal en få full forståelse og utbytte av karate, må en legge hele sin konsentrasjon i treningen.

For at en bedre skal forstå undervisningen innen Kyoshinkai-karate er det utarbeidet syv punkter som gjør det lettere å forstå hvorfor utviklingen er trinnvis:

 1. Posisjon –
 2. Balanse –           Stilling under kontroll.
 3. Teknikk –           Korrekt utførelse.
 4. Koordinering –           Balanse og stilling under kontroll ved utførelse av teknikk.
 5. Hurtighet –           Bedre og hurtigere utførelse av ovenstående.
 6. Kraft –           Mer kraft i utførelsene.
 7. Refleks –           Alt ovenstående blir naturlige bevegelser.

ETIKETTE VED TRENINGENS BEGYNNELSE

 • «Oppstilling». Elevene stiller på linje, rangert etter grad og med ansiktet mot fronten av lokalet. De med svart belte står mot høyre, de resterende stiller opp etter grad fra høyre mot venstre i lokalet (sett mot fronten).
 • «Fudo Dachi».
 • «Seiza». Tilbake med høyre fot først.
 • Utøvere fremst til høyre setter seg først.
 • «Shomen Ni Rei». Alle bukker med Osu.
 • «Mokuso». Øynene lukkes for meditasjon.
 • «Mokuso Yame». Øynene åpnes.
 • «Senpai Ni Rei». (Dersom Senzei eller Shihan er til stede skal det sies i tillegg til Senpai.) Alle bøyer seg med «Osu».
 • «Tate Kudasai». Alle reiser seg. Treningen kan begynne.

ETIKETTE VED TRENINGENS SLUTT

 • «Fudo Dachi»
 • «Seiza»
 • «Shomen Ni Rei». Alle bukker med «Osu».
 • «Mokuso». Øynene lukkes for meditasjon.
 • «Mokuso Yame». Øynene åpnes.
 • Høyeste graderte på rekken sier «Senpai (evt. Shihan, Sensei) Rei». Alle bukker med «Osu».
 • Høyeste graderte på rekken sier «Otagani Arigato Gosai Mashita» og klassen svarer med «Arigato Gosai Mashita», høyeste graderte på rekken sier «Rei». Alle bukker med «Osu».
  «Cori obi wa tate», alle svartbeltene reiser seg. «Mavate» De snur seg. «Rei» de hilser på alle. Og alle hilser igjen. «Mavate» De snur seg tilbake «Rei» de hilser. Og håndhilser på den som står på siden.
 • Instruktøren avslutter med å kunngjøre at treningen er over og ber alle om å reise seg. «Tate Kudasai».

Elevene hjelper til med å rydde dojoen og resten av treningslokalet. Selv om det ikke blir gitt noen ordre om rydding, skal elevene likevel gjøre dette og forlate utstyret rent og i orden.

Det samme gjelder for dusj og garderober.

Det er viktig å erkjenne at fremskritt og utvikling i karate er tidkrevende. Utøverne må innse at ett skritt om gangen er en selvfølge, og en forutsetning, for å bli en god Kyokushin utøver.

KRAV FOR Å KUNNE STILLE OPP TIL GRADERING
(Egne krav for juniorgrad)
Det stilles en rekke krav til utøvere som ønsker å gradere seg. Utøveren må ha betalt kontingent og ha tillatelse fra hovedtrener. Det må betales en egen graderingsavgift for å dekke administrative kostnader.

Tabellen nedenfor viser hva som er minstekrav for å kunne stille opp til gradering. Gyldige treninger er offisielle klubbtreninger i regi av Lista Karateklubb, og som er godkjent av hovedtrener. Treninger er først tellende etter at kontingent er betalt.

Belte Kyu Intervall Antall treninger Kommentar
Rødt

 

10

9

3 mnd.
3 mnd.
15 treninger

15 treninger

Junior: 8 – 12 år – 6 mnd.
Blått 8

7

3 mnd.
3 mnd.
17 treninger

17 treninger

Gult 6

5

3 mnd.
3 mnd.
19 treninger

19 treninger

Grønt 4

3

3 mnd.
6 mnd.
22 treninger

44 treninger

Brunt 2

1

6 mnd.
6 mnd.
48 treninger

48 treninger

Svart Shodan 12 mnd. 96 treninger 3. dan sensor. Kandidat minimum 14 år
Nidan 24 mnd. 192 treninger 4. dan sensor. Kandidat minimum 18 år

Opptjening
Opptjeningen av oppmøtekrav skal være i forkant av hver gradering. Man skal ha minimum tre måneders opptjening før hver gradering. Fra 3. kyu og høyere gradering skal det minimum være 6 mnd. med trening. «Gamle treninger» fra langt tilbake vil ikke telle som gyldige treninger.

Høyere grader
For å kunne gå opp til gradering til grønt, brunt og svart kreves også at utøveren er med på å utvikle klubben. Dette kan være forskjellige arbeidsoppgaver som tildeles av styret eller hovedtrener. For å kunne gå opp til svart kreves det at kandidaten har vært instruktør for en egen gruppe. (Se IFKs graderingsreglement).

Krav for å holde gradering
Den som skal gradere må være godkjent av IFK Norge og kan gradere opptil to grader under den graden man selv har.

Tilstede på gradering
Tilstede på en gradering skal det kun være sensor og maksimalt 3 stykker til.
De som skal se på en gradering må være trener i en klubb i regi av IFK.
Ved gradering på leirer som vi har andre sensorer uten om klubben så kan vi avvike noe med antallet som

Følg linken og kom rett til IFK Norge sine vedtekter.